piano akkoorden overzicht

Waarom is een piano akkoorden overzicht handig?

Als je piano akkoorden van plan bent of al aan het leren en spelen bent dan is een piano akkoorden overzicht wel handig. Dit komt doordat er veel piano akkoorden te leren zijn. Door een duidelijke en overzichtelijk overzicht erbij te hebben is het veel makkelijker om deze akkoorden te leren en te herinneren, als dit nodig is. 

piano akkoorden overzicht

Akkoordenschema’s

er zijn verschillende manieren waarop een akkoord genoteerd kan worden. De gekozen manier van notatie heet een akkoordenschema. Zoals gezegd er meerdere manieren van akkoorden noteren en dus ook meerdere akkoordenschema’s. Deze zijn onder anderen:

 • Bladmuziek
 • Chord chards
 • Lead sheets
 • Tabs

Het akkoordenschema die jij het beste kan gebruiken ligt helemaal aan jouw doel. De verschillende akkoordenschema’s hebben namelijk hun eigen voor- en nadelen, waardoor een algemene ‘beste’ niet echt bestaat. De ‘beste’ is dus echt alleen de beste voor jou en jouw situatie. 

Akkoordnotatie en -namen

In totaal zijn er 24 piano akkoorden. 12 hiervan zijn majeur akkoorden en de andere 12 zijn mineur akkoorden. De 12 majeur akkoorden zijn:

 1. C
 2. C#/Db
 3. D
 4. D#/Eb
 5. E
 6. F
 7. F#/Gb
 8. G
 9. G#/Ab
 10. A
 11. A#/Bb
 12. B

De 12 mineur akkoorden zijn:

 1. Cm
 2. C#m/Dbm
 3. Dm
 4. D#m/Ebm
 5. Em
 6. Fm
 7. F#m/Gbm
 8. Gm
 9. G#m/Abm
 10. Am
 11. A#m/Bbm
 12. Bm

De ‘namen’ heten ook wel ‘akkoordsymbolen’. Majeur akkoorden worden opgeschreven door alleen de hoofdletter te noteren. Als er een kleine letter m achter staat dan is het een mineur akkoord. Ook de toetsen hebben namen. De witte toetsen hebben er 1 en de zwarte toetsen hebben er 2. De naam van de zwarte toets ligt aan de kant van welke je deze bekijkt. De naam kan dus anders zijn terwijl het nog steeds dezelfde toets is. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *