Verschil pergola’s en andere overkappingen

Als je gaat kijken naar overkappingen voor in je tuin dan kom je van allerlei mogelijkheden tegen. De meest gebruikte naam in de volksmond zijn de pergola’s. Maar wat is nou het verschil tussen een veranda en zonwering met een lamellendak bijvoorbeeld? In dit artikel vertellen we je alles over de mogelijkheden die de verschillende overkappingen in je tuin je kunnen bieden. Ben jij op zoek naar een mooie aanvulling voor je tuin zodat je langer buiten kunt genieten? Lees dan snel verder, want dit artikel gaat je helpen om de juiste keuze te maken.

Terrasoverkappingen

Met een terrasoverkapping creëer je een extra buitenruimte, waarmee je je leefomgeving buiten vergroot. Het geeft je meer schaduw op je terras en je kunt zelf bepalen wanneer je de zon weert. Bij een veranda kies je zelf welke dak afdekking je gebruikt. Dat kunnen lamellen zijn die je kunt sluiten of openlaten. Ook kun je kiezen voor een doek dat je openlaat of juist dicht doet. Bij pergola’s heb je van nature een natuurlijke afdekking met bijvoorbeeld planten. Al zie je bij de modernere versies steeds vaker ook andere bedekkingen. Daarmee lopen de begrippen ook een beetje door elkaar.

Pergola’s

Zoals we al aangaven bestaan pergola’s meestal uit een houten constructie die over een terras of tuinpad worden gezet en waar planten langs kunnen groeien. Die planten geven de plek eronder meer bescherming tegen zon en regen. Zo kun je een natuurlijke schaduwplek creëren in je tuin zonder dat je het idee hebt dat je in een afgesloten ruimte of stellage zit. Met deze optie geef je je tuin een romantische uitstraling en waan je je in het buitenland. Je zult de planten langs de balken wel moeten snoeien en hebt er dus wel wat tuinarbeid bij op deze manier. 

Veranda’s

Een veranda is een complete aanbouw die je plaatst aan je huis. Het is een model met veel glas waarmee je de binnenruimte in je huis vergroot. Het is een echte verbouwing waarmee je een kamer aan huis maakt. Je krijgt er een extra leefruimte door met veel licht en daarmee ook warmte. Zo kun je als de zon schijnt lekker genieten van de warmte, terwijl je beschut zit achter glas. In een veranda kun je centrale verwarming laten aanleggen zodat het er ook behaaglijk is als de zon niet schijnt. Pergola’s worden niet als extra kamer aan huis gebouwd. Ze hoeven ook niet aan het huis vast te zitten, maar kunnen ook midden in de tuin gezet worden. Daarbij is een pergola ook geen volledige aanbouw die dicht is aan de zijkanten en de bovenkant. 

Zonwering en pergola’s

Onder zonwering vallen de doeken en constructies die je een afdak geven boven je terras. Zonwering wordt aan de gevel bevestigd en die kun je uitschuiven als je schaduw wilt hebben of meer beschut wilt zitten. Een doek kun je ophangen als je meer schaduw wilt. Er zijn ook doeken die je kunt uitrollen, al dan niet elektrisch. Een ander voorbeeld van een zonwering is een markies. Bij pergola’s is er geen sprake van een bevestiging aan de gevel waarmee je een doek kunt uitrollen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *